Az almáról
Az almát, mint hétköznapi gyümölcsöt, mindannyian ismerjük. És valószínűleg ezt a mondást is: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. De hogy mennyi az áldásos hatása, és miért érdemes fogyasztani, azt talán kevésbé, itt van néhány ok, amiért kihagyhatatlan az étrendünkből.
Védi a szívet: Már számos tanulmány összefüggésbe hozta az almafogyasztást a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Egyes eredmények szerint már napi 100-150 gramm alma elfogyasztása jelentősen csökkenthet a szívbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás rizikóját. A napi almafogyasztás emellett 27 százalékkal csökkentheti a stroke, és 25 százalékkal a szívbetegség miatti halálozás esélyét.
Jót tesz az emésztőrendszernek: Az alma kiváló pektinforrás. A pektin egy oldható rost, amely javíthatja az emésztést, és megkönnyítheti a székletürítést. A pektin emellett a prebiotikumok közé sorolják, amely azt jelenti, hogy serkenti a bélrendszerben a jótékony baktériumok – az úgynevezett probiotikumok – szaporodását és aktivitását.
Segítheti a fogyást: Az alma magas víz- és rosttartalommal, emellett viszont alacsony kalóriatartalommal büszkélkedhet. Segítségével tehát hosszabb ideig jóllakottnak érezheted magad, ezáltal pedig csökkenthet a napi kalóriabeviteled. Egy kutatás résztvevőinél például megfigyelték, hogy a gyakori almafogyasztás jelentősen csökkentette a testtömegindexet (BMI), egy másik tanulmány pedig a gyorsabb fogyással is összefüggésbe hozta ezt a gyümölcsöt.
Hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez: Napi két alma fogyasztása egyes kutatások szerint akár 36 százalékkal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a napi fél adagnál is kevesebbet fogyasztókhoz viszonyítva. Ennek oka vélhetően a gyümölcsben található flavonoidok magas koncentrációja, amely hozzájárulhat a vércukorszint mérsékléséhez és az inzulinérzékenység fokozásához.
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát: Az alma antioxidánsokban is igen gazdag, ezáltal képes semlegesíteni a rákot okozó szabadgyököket. Az almában lévő fitokemikáliák lassíthatják a rákos sejtek növekedését, illetve gátolhatják azok szaporodását. A magas rosttartalom emellett a vastag- és végbélrák elleni védekezésben is segíthet. A szakértők szerint az almafogyasztás csökkentheti továbbá a mell-, a tüdő-, a prosztata- és bizonyos emésztőrendszeri rákok rizikóját is.
Támogatja az agy egészségét: A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok a kognitív funkciók megőrzésében is segíthetnek. Ennek különösen az idősebbek körében van nagy jelentősége. Az almában lévő egyik antioxidáns, a kvercetin például megóvja az agy neuronjait az oxidatív stressztől, ezáltal pedig segíthet az Alzheimer-kórt megelőzésében.
A fahéjról
Volt, amikor a fahéj értékesebb volt az aranynál. Egyiptomban balzsamozásra és vallási gyakorlatokra, míg a középkori Európában vallási rítusokhoz és az ételek ízesítéséhez használták.
A fahéj gyógyhatásait már évezredek óta nagyra értékelik. Története fűszerként és orvosságként is régre nyúlik vissza. Szinte mindenki által ismert gasztronómiai termék, azonban a pozitív élettani hatásaival már nem mindenki van tisztában.
Ismerjük most meg a fahéj jótékony tulajdonságait.
Gyulladások és baktériumok ellen: A fahéj kéregben három olyan illóanyagkomponens található, amelyeknek komoly egészségügyi hatásai ismertek, ez a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol. A fahéjaldehid az, ami gátolja a véralvadást, javítja a keringést és segíthet a vértisztításban. E tulajdonságának köszönhetően kiválóan lehet vele kezelni a reumás megbetegedéseket, hiszen így csökkenthetők bizonyos gyulladások. Mivel a fahéjkéregnek antimikrobiális tulajdonságai vannak, segít megállítani a káros baktériumok és gombák elszaporodását, amelyek a gombás fertőzésekért és a különböző gyulladásokért felelősek. Antibakteriális tulajdonságát kihasználják az élelmiszerek tartósítása során is.
Vércukorszint kontroll: A fahéj kiválóan képes több mechanizmus révén is csökkenteni a vércukorszintet. Elsősorban ugyanis az étkezés után a véráramba bejutó glükóz mennyiségét képes csökkenteni. Továbbá a fahéj segít javítani a sejtek glükózfelvételét, valamint ezek mellett képes mérsékelni az éhgyomri vércukorszintet is.
Az agy serkentése: A fahéj illata és íze kognitív serkentőként hathat, javítja a memóriát, valamint a vizualitást. Lassítja a szellemi öregedést. A fahéj kiváló forrása az olyan nyomelemeknek, mint a mangán, de rengeteg rostot, vasat és kalciumot is találunk benne.
Szívbetegségek kockázatának csökkentése: A fahéj rendszeres fogyasztásával csökkenthető az összes koleszterin-, a rossz, vagyis az LDL koleszterin- és a trigliceridek szintje, amíg a jó, vagyis a HDL koleszterin szintje stabil marad. Tehát igazán pozitív hatással lehet a szívbetegségek kockázatának csökkenésére.
Védelem rákos megbetegedések ellen: A fahéj fogyasztása pozitív eredményeket mutat a rák megelőzésében és kezelésében egyaránt. Hatását úgy éri el, hogy a rákos sejtek növekedését és a véredények képződését képes csökkenteni a daganatokban, továbbá képes elpusztítani a rákos sejteket.
Kiemelkedő antioxidáns tartalom: A fahéj gazdag igazán erőteljes antioxidánsokban, polifenolokban. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek képesek megvédeni a szervezetünket és testünket a szabadgyökök által okozott káros oxidatív hatásoktól.
A szegfűszegről
Leginkább édes és aromás fűszerként ismert, de a hagyományos orvoslásban is alkalmazták. Az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szegfűszeget a hagyományos kínai orvoslásban és az ájurvédikus gyógyászatban tonizálóként használták az immunrendszer erősítésére, gyulladások csökkentésére és az emésztés elősegítésére.
Magas antioxidáns tartalmú: Amellett, hogy számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szegfűszeg antioxidánsokban is gazdag. Ezek olyan vegyületek, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához. A szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületet is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy természetes antioxidánsként működik. A C-vitamin és az eugenol egyaránt antioxidánsok, amelyek segíthetnek lassítani a krónikus betegségek kialakulását.
Elpusztíthatja a baktériumokat: A szegfűszegről kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy segíthet megállítani a mikroorganizmusok, például a baktériumok növekedését. Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szegfűszeg illóolaja három gyakori baktériumtípust ölt meg, köztük az E. coli-t, amely egy olyan baktériumtörzs, amely ételmérgezést okozhat. Egy 2018-as áttekintés szerint a szegfűszegolaj, és különösen az eugenol alkotóeleme előnyöket mutat a kálium-szorbáttal, nátrium-benzoáttal és más kémiai élelmiszer-tartósítószerekkel szemben az antimikrobiális hatás, a biztonság és az aroma tekintetében, ezért érdemes megfontolni, mint helyettesítő élelmiszer-tartósítószert.
Kimutatták, hogy antibakteriális hatást fejt ki a Gram-negatív baktériumokra, mint például a Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, E-coli, valamint a Gram-pozitív baktériumokra, például a Streptococcusra és a Staphylococcusra.
Egy 2009-ben közzétett laboratóriumi vizsgálat során a tudósok azt találták, hogy a szegfűszeg (valamint a fahéj és a szegfűbors illóolajai) szintén hozzájárult a lisztéria növekedésének gátlásához, ami egy másik gyakori baktérium, amelyről ismert, hogy élelmiszer-eredetű betegségeket okoz. Ez azt jelzi, hogy a szegfűszegolaj hasznos lehet az ételmérgezés elleni védelemben is.
Sőt, a szegfűszeg antibakteriális tulajdonságai akár a száj egészségét is elősegíthetik. Egy kémcsöves vizsgálatban a szegfűszegből kivont vegyületekről azt találták, hogy megállítják kétféle baktérium növekedését, amelyek hozzájárulnak az ínybetegséghez. A szegfűszeg antibakteriális tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a szájbaktériumok mennyiségét, amelyek pestis, ínygyulladás és üregek kialakulásához vezethetnek. Németországban a "Bizottság E" néven ismert kormányzati szabályozó ügynökség a szegfűszeg használatát száj- és ínygyulladás kezelésére, valamint helyi érzéstelenítőként a fogászatban javasolta.
A repcemézről
A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú mézünk, ezért is kristályosodik ki már néhány napon belül. Krémes (ránézésre "zsírszerű") állaga miatt hívják krémméznek is. Színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, de emellett a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata van. A repceméz előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is.
A gyakran termelt hazai mézek közül a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ilyenkor is ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott.
A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. A repce virágpora és méze az egyik a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek tőle a tápértékben dús beltartalma miatt. Hazai fogyasztók a repcemézet elsősorban olcsósága miatt értékelik.
A repceméz főbb hatásai:
- nagyon alacsony savtartalma miatt gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható
- szervezeterősítő
- fertőtlenítő
- gyulladáscsökkentő hatású
- magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott
Egyedülállóan magas (6%) alma tartalmával garantáltan kirobbanó ízélményben lesz részed. Tippünk: fogyaszthatod nassolnivalóként, desszertként magában kanalazva, vagy túróhoz, natúr joghurthoz keverve, de túrókrémes süteményekhez vagy palacsintákba töltve is kitűnő választás. A gasztronómiai célú felhasználásának csak a képzeleted szab határt. Ha megkóstolod, biztosan rá fogsz szokni. Intenzív gyümölcsíze mindenkit elvarázsol: olyan, mintha egyenesen napérlelte zamatos almába harapnál.
Összetevők: liofilizált alma 6%, repce krémméz 94%, fahéj, szegfűszeg
Kiszerelés: 140 g
Származási hely: Magyarország
Átlagos tápérték 100 g termékben: |
|
Energia |
304 kcal |
Zsír |
0,12 g |
Szénhidrát |
79,8 g |
- amelyből cukrok |
78,9 g |
Fehérje |
0,8 g |
Só |
0,001 g |
Csomagodat már a következő munkanapon kiszállítjuk, ha 13:00 óráig leadod a megrendelésedet, és minden van készleten, amit kértél!
Felhívjuk figyelmedet, hogy a weboldalon és a kiadványainkban szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az egyes véleményeket pedig az Alaptörvény Szabadság és felelősség fejezete IX. cikkének (1) pontja alapján („Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához”) közöltük.
Az információk nem használhatók diagnózisként, illetve egészségügyi problémák, betegségek kezeléseként, valamint a felsorolt mézek és egyéb termékek nem helyettesítenek egyetlen gyógyszert sem. Az élelmiszerekről és táplálék-kiegészítőkről adott tájékoztatást nem bírálták el hazai, ill. nemzetközi hatóságok és nem tekinthetők gyógyszernek egyetlen betegség kezelésére és megelőzésére sem. Bármilyen komolyabb életmód-változtatás előtt beszéld azt meg szakemberrel, kérd ki a tanácsát!