Add le a megrendelésedet 13 óráig, és csomagod akár másnap házhoz szállítja a GLS!

Emésztési gondok

Emésztési gondok ellen

A mézet általában még akkor is jól viseli a szervezet, ha bizonyos krónikus gyomor- és bélbetegségek következtében jelentős mértékben romlott az emésztés, vagyis emésztési gondokkkal küzd valaki. Emésztést segítő gyógyszerek és enzimkészítmények helyett inkább változtass étkezési szokásaidon és válassz az itt felsorolt természetes méhtermékek közül az emésztőrendszered működésének javításához.

Amennyiben többet szeretnél olvasni az emésztési gondokról, valamint azokról a termékekről, amik segíthetnek, görgess le a termékek alatti részhez. 

 

91 termék 1 30
Raktáron
9 000 Ft
91 termék 1 30

Méz, mint táplálék

A súlyos betegek táplálásánál használatos mesterséges élelemhez hasonlóan a mézet is egyfajta tápanyagoldatnak tekinthetjük: a fő alkotórészei már elemeikre bontva állnak felhasználásra készen egy vizes közegben. Ráadásul a mézben található aminosavakat, glükózt, fruktózt, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket szervezetünknek nem kell a bélfalon való átjutáshoz tovább bontania. Ez megmagyarázza, miért kapnak gyorsan erőre mézfogyasztást követően még a rendkívül legyengült személyek is. Rágási és nyelési nehézségek, emésztési zavarok esetén gyorsan felhasználható energiát és létfontosságú tápanyagokat jelentenek a mézzel ízesített tejes levesek, turmixok és túrós ételek, a mézben található gyümölcscukor pedig mozgásba hozza a beleket.


„A halál a belekben lakozik”

Az ókor egyik legnagyobb tanítjának, Hippokratésznek a fenti tanítása mára sem veszítette el aktualitását, azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van.

Az emésztés igen bonyolult és egyénenként is változó folyamat, az emésztési problémák az ember közérzetét és életminőségét is befolyásolják. Az emésztési problémák sok millió embert érintenek világszerte, és súlyos esetben akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.

A rossz emésztés kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel azok a fontos ásványi anyagok, vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Megfelelő minőségű és összetételű táplálkozással, a túlevés, túlivás, dohányzás, gyorsételek elkerülésével jelentősen csökkenthetőek az emésztési problémák okozta kellemetlenségek. Európában az emésztőrendszeri problémákkal küzdők számát 40-80 millió közé becsülik. Magyarországon minden harmadik ember ilyen jellegű panasszal fordul orvosához.

Az emésztési gondokka küzdők aránya nagyobb a nemzetközinél, a magyar felnőttek 64 százalékának van valamilyen emésztési jellegű gondja, s e kellemetlenségek valamivel nagyobb mértékben érintik a nőket.

Az általános emésztési problémák hatása nem elhanyagolható: az érintettek mindennapjait megnehezíthetik, és akár társadalmi aktivitásukat s csökkenthetik. Napjainkban egyre inkább felismerjük, hogy az emésztési problémák gyökere a bélflórában rejlik. A bélflórát a bélnyálkahártyán lévő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok képezik.

Bélflóránk csak születés után épül fel, születésünkkor még steril ez a terület. Később a bélnyálkahártya 400 négyzetméteres felületén 400-500 féle baktérium él mintegy két kilogrammos súlyt képezve. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok szoros szimbiózisban élnek szervezetünkkel, és képesek megakadályozni a bélnyálkahártyán lévő vírusok, gombák, paraziták szaporodását, egyensúlyt teremtve a bélflórában.

A normálisan működő bélflóra több funkciót lát el, egyrészt a veszélyes baktériumokat tartja távol, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódhassanak a szervezetbe, másrészt felelős immunrendszerünk hibátlan működéséért, és egyben fontos "vitamingyár" is. Tehát a bélflóra bármiféle gyengülése, sérülése súlyos következményekkel járhat: fáradékonyság, puffadás,
hányinger, hasmenés, székrekedés, de ezeken túl akár máj-, epe-, hasnyálmirigy-problémák, szív-érrendszeri gondok, valamint daganatok, rosszindulatú kórok, akár rák is kialakulhatnak.

Mindezek az emsztést érintő gondok nem egyik napról a másikra jelentkeznek, hanem hosszú idő alatt. Leginkább a helytelen életmód következtében, valamint a túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek, főként antibiotikumok, szteroidok használata révén. Ezek a tényezők mind károsíthatják a bélflórát. Jelentős lehet a klórozott ivóvíz hatása is.

Mindebből az következik logikusan, hogy a sérült bélflóra helyreállítása fontos, és sürgető feladat. Tehermentesítsd emésztőrendszered rostdús tápanyagok segítségével: nyers zöldséggel, idénygyümölccsel, gabonafélékkel, olajos magvakkal, gyógyteákkal (ld. salaktalanítás, méregtelenítés). Csak ilyen tisztítás után remélhető a tápanyagok jobb
felszívódása.

Ha többet szeretnél olvasni ebben a témában, feltétlenül nézd meg ezt a blogcikket »


Emésztést segítő gyógynövények:

  • keserűanyagot tartalmazók: ezerjófű, benedekfű, kamilla, cickafark,
    pemetefű, kakukkfű, gyermekláncfű, máriatövis 
  • illatos fűszerek – gátolják az erjedést, rothadást: kömény, ánizs, édeskömény,
    koriander, kapor, majoranna, bazsalikom (gátolják a puffadást)
  • csípősanyagok – vérbőséget fokozzák, segítik az emésztőnedvek elválasztását,
    szélhajtó hatásúak: bors, paprika, hagymafélék, gyömbér, mustár, retek, torma
  • savanyú ízű gyümölcslevek, zöldségek
  • frissen nyert gyümölcslé: grapefruit, citrom, narancs, mandarin, barack, alma
    összetételét és tápértékét tekintve ez a legértékesebb – azonnal fogyasztani!
    100%-os gyümölcslé segíti a szervezetünk salaktalanítását, tisztítókúra alapja,
    vitamin- és ásványi anyag-összetétele magas
  • kombucha ital (kombucha gomba az alapanyaga, házilag is előállítható, fontos a
    gomba tisztán tartása, kezelése), almaecetes víz
  • teák: hibiszkusz, csipkebogyó
  • savanyú káposzta leve, és a savanyú káposzta:
    reggel éhgyomorra elfogyasztva alaposan megdolgoztatja az emésztőszerveket
    serkenti az emésztőnedv-termelést, előkészíti a gyomrot a reggeli feldolgozására