Erdei méz (mézharmat)
Az erdei (édesharmat) méz tulajdonságai
Az erdei méz eléggé átfogó nevet takar, ugyanis ez lehet vegyesen erdei virágzó növényekről és nem virágzó fakról gyűjtött méz is. Mézharmat vagy édesharmat méznek kimondottan a nem virágzó fák nektárjából készülő, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik. Emiatt az erdei, de főként az édesharmat méz virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. Sötét színű, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. Ásványi anyag tartalma, különleges aromája egyedülálló a mézfajták között.
A jegenyefenyő erdőkben gyűjtött édesharmatméznek (amelyet fenyőméznek is nevezhetünk) dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. öbbnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.
Az erdei méz hatása
Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom. Az erdei méz sok vasat és rezet tartalmazó sötét színű méz. Vérszegényeknek nagyon hasznos. Értisztító, koleszterinszint karbantartó/csökkentő hatása is ismert. Ezemkívül légúttisztító és idegnyugtató tulajdonsáagai is vannak.