Lépesmézek
Lépesmézek, lépszeletek
Lépes méz: ez nem más, mint a méz megjelenésének természetes formája! Ilyen formában fogyasztották döntő többségében egészen a 20. századig. A lépesmézet napjainkban meg lehet vásárolni mézben tárolva (lépszelet mézben), vagy natúr szeletként csomagolva.
Amennyiben többet szeretnél olvasni a lépesmézről, fogyasztásáról és hatásairól, görgess le a termékek alatti részhez.
A lépesméz igazi csemege
A méhek által épített méhviasz sejtekbe bezárt méz fehér méhviasszal lefedve: ez a lépesméz. Ez a lépekbe zárt méz (lépes-méz) egy beavatkozástól mentes, teljesen natúr méz. Főként akácmézból készítik (készíttetik a méhekkel) a méhészek, mert így sokáig folyékony marad a méz és akácvirág illata is sokáig megmarad.
Fogyasztása: kicsi darabot levágva a lépesmézből szánkba vesszük, a lépsejtekből kiszopogatjuk a mézet. A méhviaszt addig rághatod, amíg jólesik. ha már nincs íze, el is dobhatod, de akár kisebb darabokban, akár egészben le is nyelheted.
Sokat nem tudsz belőle fogyasztani, legfeljebb 40-50 g-ot, mert (mint a méz általában) gyorsan megtelít! Szopogass lépesmézet az őszi-téli estéken! Jótékony hatását a méhviaszban lévő virágpor és propolisz maradványok fokozzák. A légzőszervi megbetegedések kezelésénél (orrdugulás, homloküreggyulladás, szénanátha, stb.) a lépesméz kiváló szolgálatot tesz, mert fogyasztásának hatására kinyílnak arckoponyánk hurutoktól elzárt melléküregei.