Nyers virágpor, szárított virágpor
A virágpor hatásairől bővebben itt olvashatsz.
Mitől száraz és mitől nyers a virágpor?
Egyezőségek:
- Mindkettőt a méhek gyűjtik kis virágpor gömböcskék formájában
- Mindkettő teljesen természetes, natúr táplálék
- Egyikben sincs semmiféle hozzáadott anyag
Különbségek:
- A szárított virágport legfeljebb 40 fokon szárítják, míg a nyers virágporban megmarad a természetes 8-10%-os nedvességtartalom
- Tárolás: A szárazat fénytől és nedvességtől óvva, lehetőleg zárt üvegben szobahőmérsékleten lehet tárolni, a nyerset csak fagyasztóban (-4-18 fok között). Rövidebb ideig, legfeljebb 7 napig, nem károsodik fagyasztón kívül sem. Így csomagban küldhető (mi is ezt tesszük), vagy akár egy hosszabb kirándulásra is magaddal viheted.
- Fogyasztása: A száraz virágport egyszerűen kiveszed a tárolóüvegből. A nyerset közvetlenül a fagyasztóból kivéve lehet fogyasztani, nem kell várakozni, ugyanis a kis nedvességtartalma miatt nem fagy meg. A nyers virágpor a szádban egyből szétolvad, igazi élmény a fogyasztása. Nem kell rágni, nem kell feloldani. Bámulatos, igaz?
- A nyers virágpor egy élő táplálék, ami a száraz virágporhoz képest több enzimet, jótékony hatású baktériumot és antioxidánst tartalmaz.
- Ajánlott adagolása: Legjobb étkezések előtt fogyasztani. A szárított virágporból gyerekeknek napi 1-2 teáskanál, felnőtteknek napi 1-2 evőkanál. Nyers virágporból a fele. Fogyasztható kúraszerűen évente 3-4 alkalommal 6 hétig, vagy akár folyamatosan is kicsit kisebb mennyiségben.
Hogyan fogyaszd a nyers/szárított virágport?
A szárított virágpor kemény szemcsékből áll, ezért magában fogyasztva alapos rágást igényel, amit főként felnőttek kedvelnek, míg a gyerekek számára kevésbé vonzó. Érdemes előzetesen feloldani, például mézzel kevert vízben, gyümölcslében, teában vagy joghurtban, így könnyebben fogyasztható. A nyers virágpor ezzel szemben sokkal egyszerűbben élvezhető, mivel a fagyasztóból kivéve azonnal elolvad a szájban, anélkül, hogy hideg érzetet keltene, ami a gyerekek számára is kellemes élményt nyújthat. Akár önmagában, akár folyadékba keverve gyorsan feloldódik és azonnal fogyasztható.
Mi ezért szeretjük!
A nyers virágpor egyik legnagyobb előnye, hogy természetes állapotában tartalmazza az összes benne lévő tápanyagot, mivel nem esik át hőkezelésen vagy szárításon. Ennek köszönhetően magasabb a vitamin-, enzim- és antioxidáns-tartalma, így erőteljesebb hatással lehet az immunrendszerre és az emésztésre. Könnyebben emészthető, mivel a sejtfalai nem keményedtek meg, így a szervezet jobban hasznosítja a benne lévő tápanyagokat. Ugyanakkor a nyers virágpor tárolása nagyopbb körültekintést igényel, mert fagyasztva kell tartani, hogy megőrizze frissességét és hatóanyagait.
A szárított virágpor hosszabb ideig eltartható, mert a nedvességtartalom csökkentése révén kevésbé romlandó, így szobahőmérsékleten is biztonságosan tárolható. Bár a szárítás során egyes enzimek és vitaminok csökkenhetnek, még mindig gazdag fehérjékben, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Nagy előnye, hogy könnyen szállítható és tárolható, így bárhol és bármikor kényelmesen fogyasztható. Emellett különböző italokban, például teában, joghurtban vagy turmixokban is könnyen feloldható, így változatos módon beépíthető az étrendbe.
https://www.mezbarlang.hu/shop_ordered/67793/pic/OG_kepek/szaraz_es_nyers_viragpor_og_og-min.jpg