
Mézes koktélok alkohollal
Koktélok mézzel és alkohollal
A méz kitűnő alapja lehet a legkülönfélébb nyári alkoholos italoknak, hűsítő koktéloknak. Összegyűjtöttünk az általunk legjobbnak ítélt 11 receptet, próbáld ki és fogyaszd őket egészséggel - és persze mértékkel! Ha Neked is van hasonló finomság a tarsolyodban, írd meg nekünk az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu címre, és közzétesszük oldalunkon.
#1 Mézes puncs
Hozzávalók: Mézes szirup: 8 dl forró víz, 3-4 dl illatos méz (pl. hársméz).
Mézes szirup készítése: A mézes szirup úgy készül, hogy összekeverjük a 8 dl forró vizet a 3-4 dl illatos (vagy akár enyhén ízesített fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, stb.) mézzel. Ha készen van, hűtés után tároljuk a hűtőszekrényben.
Puncs készítése: Keverjük össze valamennyi hozzávalót a citromszeletek kivételével. Addig kavargassuk, amíg alaposan össze nem keveredik, egynemű nem lesz. Hűtsük be. Magas, kristálycukorba mártott szájú, darált jéggel töltött poharakban szervírozzuk.
Hozzávalók a puncshoz: 1 dl mézes szirup, 1 dl friss citromlé, 3 dl almalé, 3 dl friss narancslé, 8 dl jeges víz, citromszeletek.
#2 Mézes Summer Bee
Hozzávalók: 4 cl Fütyülős Barack - 1 szem eper - 2 gerezd zöldcitrom - 1 cl papayaszirup - gyömbérlé a feltöltéshez - 2 cl méz
Díszítés: eper és mentalevél
Készítése: A pohár alján az epret és a zöldcitromot törőfával összetörjük és kétharmadig töltjük a poharat tört jéggel. Erre töltjük a Mézes Barackot, a meleg mézet, a papayát és a gyömbért. Az egészet óvatosan átkeverjük bárkanállal, és kész is a koktél.
#3 Madame Marmelade mézzel
Hozzávalók: 4 cl Fütyülős Barack - 2 teáskanál sárgabaracklekvár - 2 gerezd citrom leve, 2 cl illatos méz (pl. hársméz)
Díszítés: ehető virág (árvácska)
Készítése: Az összetevőket és a felmelegített mézet shakerben alaposan összerázzuk, és a pohárba szűrjük.
#4 Hennessy Fütyülős mézkoktél
Hozzávalók: 3 cl Fütyülős Barack - 3 cl Hennessy VS konyak - 1,5 cl Monin barackszirup - 2 cl méz
Díszítés: narancshéjspirál
Készítése: A shakerben a jégkockákra töltött alapanyagokat és a felmelegített mézet összerázzuk, utána lehűtött koktélos pohárba szűrjük, majd felszolgáljuk.
#5 Mézes Apri Cooler
Hozzávalók: 4 cl Fütyülős Barack - 2 gerezd zöldcitrom leve - 1,5 cl papayaszirup - 8 cl narancslé - 1,5 cl méz
Díszítés: virág kumquat-ből (törpemandarinból)
Készítése: A shakerben jégkockákkal az alapanyagokat, a felmelegített mézet jól összerázzuk, és a jégkockákra töltjük, majd felszolgáljuk.
#6 Sex On The Beach mézzel
Hozzávalók: 2 cl Fütyülős Barack - 2 cl baracklikőr - 2 cl méz, ananászlé és áfonyalé (vagy feketeribizlilé) a feltöltéshez
Díszítés: ananászcikkely
Készítése: A pohárba jégre töltjük a Fütyülős Barackot és a baracklikőrt, a felmelegített mézet, majd fele-fele arányban feltöltjük az üdítőkkel.
#7 Citromos, mézes Gin
Hozzávalók: 5 cl gin, 2 cl méz, 5 cl száraz francia vermut, szódavíz vagy tonik, jég.
Pohár: highball
Díszítés: mentaágacska és citromhéj-csík
Elkészítése: A gint, vermutot és a meleg mézet keverjük, majd jéggel összerázzuk és pohárba szűrjük. Hosszú, hűvös italhoz a gint és a vermutot jéggel megtöltött highballban keverjük össze, és öntsünk rá szódavizet vagy tonikot. Mentaágacskával díszítsük.
#8 Citromos, mézes Kamikaze
Hozzávalók:6 cl vodka, 3 cl méz, 3 cl citromlé, 2 kiskanál Lime Cordial, jég
Díszítés: citromhéj-csík és egy szem koktélcseresznye
Elkészítése: Az alapanyagokat és a meleg mézet egy shakerbe öntjük, jól összerázzuk, pohárba szűrjük és felszolgáljuk.
#9 Mézes, citromos Americano
Hozzávalók: 5 cl Campari, 5 cl édes vermut, 2-3 cl méz, szódavíz, jég
Pohár: old fashioned
Díszítés: egy szelet narancs, citrom vagy lime, és egy szem cseresznye.
Elkészítése: A Camparit, meleg mézet és a vermutot egy jéggel megtöltött pohárba öntjük. Ízlés szerinti mennyiségben belekeverjük a szódavizet.
#10 Blue Negligée mézzel
Hozzávalók: 3 cl Ouzo, 3 cl Parfait Amour, 3 cl zöld Chartreuse, 3 cl méz, jégkása
Díszítés: egy szelet citrom
Elkészítése: Az alapanyagokat és a meleg mézet jól összerázzuk, és egy jéggel félig megtöltött pohárba szűrjük majd felszolgáljuk.
#11 Mézes Gin-tonic citrommal
Hozzávalók: 3 cl gin, 2-3 cl méz, 15 cl tonik, jég
Díszítés: egy szelet citrom
Elkészítése: A gint és a meleg mézet egy jéggel félig megtöltött pohárba öntjük, elkeverjük, majd ízlés szerint kiegészítjük tonikkal és felszolgáljuk.
Egy fontos jótanács a végére, minden koktélhoz: a mézet soha ne melegítsd 40 fok fölé, mert akkor elveszíti illat- és tápanyagtartalmának jelentős részét!
Az Egészség Legyen Veled! (Ilyenkor, nyáron is.)
TJ - vezető mézkedvelő