A szilváról
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. A szilvát hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
A fahéjról
Volt, amikor a fahéj értékesebb volt az aranynál. Egyiptomban balzsamozásra és vallási gyakorlatokra, míg a középkori Európában vallási rítusokhoz és az ételek ízesítéséhez használták.
A fahéj gyógyhatásait már évezredek óta nagyra értékelik. Története fűszerként és orvosságként is régre nyúlik vissza. Szinte mindenki által ismert gasztronómiai termék, azonban a pozitív élettani hatásaival már nem mindenki van tisztában.
Ismerjük most meg a fahéj jótékony tulajdonságait.
Gyulladások és baktériumok ellen: A fahéj kéregben három olyan illóanyagkomponens található, amelyeknek komoly egészségügyi hatásai ismertek, ez a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol. A fahéjaldehid az, ami gátolja a véralvadást, javítja a keringést és segíthet a vértisztításban. E tulajdonságának köszönhetően kiválóan lehet vele kezelni a reumás megbetegedéseket, hiszen így csökkenthetők bizonyos gyulladások. Mivel a fahéjkéregnek antimikrobiális tulajdonságai vannak, segít megállítani a káros baktériumok és gombák elszaporodását, amelyek a gombás fertőzésekért és a különböző gyulladásokért felelősek. Antibakteriális tulajdonságát kihasználják az élelmiszerek tartósítása során is.
Vércukorszint kontroll: A fahéj kiválóan képes több mechanizmus révén is csökkenteni a vércukorszintet. Elsősorban ugyanis az étkezés után a véráramba bejutó glükóz mennyiségét képes csökkenteni. Továbbá a fahéj segít javítani a sejtek glükózfelvételét, valamint ezek mellett képes mérsékelni az éhgyomri vércukorszintet is.
Az agy serkentése: A fahéj illata és íze kognitív serkentőként hathat, javítja a memóriát, valamint a vizualitást. Lassítja a szellemi öregedést. A fahéj kiváló forrása az olyan nyomelemeknek, mint a mangán, de rengeteg rostot, vasat és kalciumot is találunk benne.
Szívbetegségek kockázatának csökkentése: A fahéj rendszeres fogyasztásával csökkenthető az összes koleszterin-, a rossz, vagyis az LDL koleszterin- és a trigliceridek szintje, amíg a jó, vagyis a HDL koleszterin szintje stabil marad. Tehát igazán pozitív hatással lehet a szívbetegségek kockázatának csökkenésére.
Védelem rákos megbetegedések ellen: A fahéj fogyasztása pozitív eredményeket mutat a rák megelőzésében és kezelésében egyaránt. Hatását úgy éri el, hogy a rákos sejtek növekedését és a véredények képződését képes csökkenteni a daganatokban, továbbá képes elpusztítani a rákos sejteket.
Kiemelkedő antioxidáns tartalom: A fahéj gazdag igazán erőteljes antioxidánsokban, polifenolokban. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek képesek megvédeni a szervezetünket és testünket a szabadgyökök által okozott káros oxidatív hatásoktól.
A repcemézről
A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú mézünk, ezért is kristályosodik ki már néhány napon belül. Krémes (ránézésre "zsírszerű") állaga miatt hívják krémméznek is. Színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed. Nagyon édes, de emellett a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata van. A repceméz előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is.
A gyakran termelt hazai mézek közül a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ilyenkor is ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott.
A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. A repce virágpora és méze az egyik a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek tőle a tápértékben dús beltartalma miatt. Hazai fogyasztók a repcemézet elsősorban olcsósága miatt értékelik.
A repceméz főbb hatásai:
- nagyon alacsony savtartalma miatt gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható
- szervezeterősítő
- fertőtlenítő
- gyulladáscsökkentő hatású
- magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott
Egyedülállóan magas (6%) kékáfonya tartalmával garantáltan kirobbanó ízélményben lesz részed. Tippünk: fogyaszthatod nassolnivalóként, desszertként magában kanalazva, vagy túróhoz, natúr joghurthoz keverve, de túrókrémes süteményekhez vagy palacsintákba töltve is kitűnő választás. A gasztronómiai célú felhasználásának csak a képzeleted szab határt. Ha megkóstolod, biztosan rá fogsz szokni. Intenzív gyümölcsíze mindenkit elvarázsol: olyan, mintha egyenesen napérlelte zamatos kékáfonyába harapnál.
Összetevők: liofilizált szilva 6%, repce krémméz 94%, fahéj
Kiszerelés: 140 g
Származási hely: Magyarország
Átlagos tápérték 100 g termékben: |
|
Energia |
307 kcal |
Zsír |
0,13 g |
Szénhidrát |
81,7 g |
- amelyből cukrok |
81,4 g |
Fehérje |
0,6 g |
Só |
0,000 g |
Csomagodat már a következő munkanapon kiszállítjuk, ha 13:00 óráig leadod a megrendelésedet, és minden van készleten, amit kértél!
Felhívjuk figyelmedet, hogy a weboldalon és a kiadványainkban szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az egyes véleményeket pedig az Alaptörvény Szabadság és felelősség fejezete IX. cikkének (1) pontja alapján („Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához”) közöltük.
Az információk nem használhatók diagnózisként, illetve egészségügyi problémák, betegségek kezeléseként, valamint a felsorolt mézek és egyéb termékek nem helyettesítenek egyetlen gyógyszert sem. Az élelmiszerekről és táplálék-kiegészítőkről adott tájékoztatást nem bírálták el hazai, ill. nemzetközi hatóságok és nem tekinthetők gyógyszernek egyetlen betegség kezelésére és megelőzésére sem. Bármilyen komolyabb életmód-változtatás előtt beszéld azt meg szakemberrel, kérd ki a tanácsát!